SPONSORLU BAĞLANTILAR

28 Ağustos 2010 Cumartesi

Meme(Göğüs)Ağrısı


Meme Ağrısı
Kadını doktora gitmeye yönelten en önemli neden meme ağrısıdır. Meme ağrısının nedenlerini burada sıralamanın faydalı olacağını düşünüyoruz:
1- Memenin kendisine ait hastalıkları; enfeksiyonlar, süt ka­nalı hastalıkları, fibrokistik meme hastalığı, meme kanse­ri, memede bazı hormonlara ait reseptörlerde duyarlılık.
2- İşlevsel yumurtalık bozuklukları: Östrojen ve progesteron yapımı ile ilgili bozukluklar, yumurtalıkların östrojen salgılayan tümörleri.
3- Beyinde FSH, LH ve prolaktin yapımı ile ilgili bozukluk­lar.
4- Tiroid hastalıkları olgularında.
5- Böbreküstü bezi hastalıklarında.
6- Hastaya tedavi amacı ile verilen bazı hormonlar.
7- Bazı doğum kontrol hapları.
8- Ruh hastalıklarında kullanılan bazı ilaçlar.
9- Yüksek dozda E vitamininin uzun süre kullanımı.
Görüldüğü gibi meme ağrısı pek çok nedene bağlı olarak or­taya çıkabilmektedir. Meme ağrısının gerçek nedeni henüz tam aydmlatılamamış olmakla birlikte en çok üzerinde durulan ve benimsenen görüş, östrojen, progesteron oranının progesteron aleyhine bozulması ve prolaktin hormonu salgılanmasmdaki artışlardır. Bu görüşü destekleyen en önemli bulgular, hastalı­ğın kadınlarda östrojenin aktif olduğu 30-45 yaşlar arasında en fazla görülmesi, menopozla birlikte giderek şikâyetlerin azal­masıdır.
Meme ağrısı ile hekime müracaat eden hastanın tanısında karşılaşılan güçlükler:
Hastanın ağrısının şiddeti ile fizik muayene bulguları arasın­da paralellik bulunmayabilir. Bu nedenle hekim, tanısını bazen sadece hastanın sübjektif yakınmalarına dayanarak koymak zo­runda kalabilir. Çok defa mamografik ve ultrasonografik incele­meler ile de özel bir bulgu elde edilemez. Ancak meme ağrısına neden olan fibrokistik hastalık, meme kanseri veya meme iltiha­bı gibi hastalıkların ayırıcı tanısı olarak da yapılabilir. Hastaların proges­teron, östrojen, androjen, FSH, LH ve prolaktin değerleri çok de­fa normal sınırlardadır.
Meme ağrısı olan hastalarda biyopsi sonuçları tanı koydurucu bir özellik taşımaz. Hastaların büyük bir kısmında normal meme görüntüleri saptanır. Bazı hastalarda ise fibrokistik hasta­lığa ait çeşitli görünümlerin bulunduğu bildirilmiştir.
Meme ağrısı şikâyetleri olan hastalarda neden-sonuç ilişkile­ri yeterince çözümlenemediği için hastaya geleceği konusunda bilgi vermek oldukça güçtür. Hekimlerin meme ağrısı konusun­da peşin yargılı olmaları, yeterince araştırmadan olaya “fizyolo­jik bir değişimin abartılmış bir şekli”, hatta “ruhsal” bir davra­nış biçimi veya “çeşitli toplumsal ve psikolojik baskılara karşı bir savunma reaksiyonu” gözü ile bakmaları, tanı ve tedavi ko­nusunda gecikmelere neden olmaktadır.

0 yorum:

Yorum Gönder