SPONSORLU BAĞLANTILAR

28 Ağustos 2010 Cumartesi

Kadının Genital Organlarının Anatomisi


Kadının üst jenital organları (üreme organları), rahim, yumurtalıklar ve iki tüpten oluşur. Karın boşluğunun alt kıs­mında, önde mesane, arkada da ince barsağın son kısmı arasında bulunan rahim, ters çevrilmiş ve öne doğru hafifçe kıvrılmış bir armut şeklindedir. Alt kıs­mına “boyun” denir. Kız çocuğunda ra­him boynu, gövdesinden daha uzun olup, vajinaya özel bağlarla bağlanmış­tır. Ve vajinanın içine doğru hafif bir çı­kıntısı vardır.
Rahim boynuyla rahim arasındaki bu oransızlık zamanla düzelir ve rahim göv­desi, rahim boynundan daha uzun hale gelir. Ancak, rahimdeki bu büyüme, er­genlik çağına doğru, yani gelişme döne­minde olur. Bunun yanısıra rahim, ha­milelik döneminde de giderek gelişen be­beğe uygun olarak büyür ve genişler.
Daha önce de belirttiğimiz gibi, rahim gövdesi genellikle, boyuna doğru hafifçe krvrılmıştır. Ve dip kısmı, ön karın du­varına bakar. Rahimi bu durumda ra­him bağları tutar. Bazı hallerde, bu bağ­lardaki bir gevşeme sonucu rahim yerini değiştirebilir. Rahim dönmesi ya da dü­şüklüğü olarak bilinen bu durumlarda kısırlık ya da hamilelik sırasında kimi aksaklıklar doğabilir.
Rahim gövdesinin iki üst yanında iki tüp bulunur. Rahim boşluğuyla irtibat­ta olan bu iki organın görevi, yumurta­lıktan ayrılan olgun yumurtayı almak ve rahime kadar götürmektir. Tüplerin bir tarafı rahmin içine doğru sokulur. Diğer ucu serbest ve tırtıllıdır.
Yine karın boşluğunda, rahmin biraz yukarısında, hemen hemen tüplerin ucu hizasında, iki yanda birer tane olmak üzere yumurtalıklar yer alır. Bunlar, ba­dem biçiminde iki salgı bezidir. Yetişkin bir kadında normal olarak 3 vede 4 santim uzunluğunda olan yumurtalıklar kız ço­cuklarında daha küçüktür. Normal za­manlarda ya da dinlenme anında, tüple­rin istiridyeye benzeyen en uç kısımları yumurtalıktan birkaç santim mesafede­dir.
Cinsel salgı bezleri olarak da bilinen yumurtalıkların görevi, kadının ruhî ve fizikî hayatını etkileyen hormonların ha­zırlanmasının yanısıra, döllendiği tak­dirde yumurtaya hayat vermektir. Yani embriyonu, başka bir deyişle “insanı” teşekkül ettirmektir.

0 yorum:

Yorum Gönder