SPONSORLU BAĞLANTILAR

30 Ağustos 2010 Pazartesi

Bacaklardaki Duruş Kusurları


Bacak: X bacak (Genu valgum) ya da dizlerin içeri dönüklüğü bacaklarda bir biçim bozukluğudur: Çocuk dizlerini birleştirerek ayakta durduğu zaman, ayak bilekleri birbirinden ayrık kalır.

Bir kemik biçim bozukluğu kökenli olmasına çok ender raslanır. Klinik muaytnede, çocuk dizleri bitişik olarak yatar durumdayken, kuvvetle bastırılsa bile ayak bilekleri bitiştirilemez. Röntgen filminde raşitizm ya da diz kırığı izleri, kemik ya da kıkırdakta oluşum bozuklukları görülür.

Hemen her zaman, bacak yapısaldır; yani, belirli hiç bir neden bulunmaz. Çok sık raslanır: 3 yaşındaki her 4 çocuktan birinde; 11 yaşındaki her 6 çocuktan birinde. Kendiliğinden düzelmeyen ciddi biçimler dışında, hiç bir tedavi gerektirmez. Küçük çocuklarda, fizyolojik bir genel kas gevşekliği belirtisidir. Daha ileri yaşlarda (10 yaşlarındaki şişman çocuklarda), özellikle 10 sm’nin üstündeki ayak bilekleri ayrılıkları, katlanılamayacak kadar daha çok sıkıntı verici olabilir.

Bacaklardaki biçim bozuklukları

Düztabanlık: Teşhis, ayağın duruşuna dayandırılır: Ayağın kenarları da yere basar ve ayakkabının biçimini bozar (koncun iç yanı yumuşar ve biçimi bozulur; en çok bu tarafında aşınmış olan taban bölümünün üstünden taşma yapar). Hemen her zaman bir kas ve bağ gevşekliği belirtisidir (X bacak gibi). Özel tabanlı ayakkabı giymenin yararı tartışma götürür. Beden eğitimi (ip atlama, yerdeki eşyaları ayak parmaklarıyla toplama, bisiklete binme) ayağın duruşunu iyileştirebilir.

0 yorum:

Yorum Gönder