SPONSORLU BAĞLANTILAR

30 Temmuz 2010 Cuma

Yanıklar


Yanık insanoğlunun en sık karşılaştığı tehlikelerden biri olup, organizma üzerinde pek çok olumsuz etki bırakan ciddi kazalardandır. Yanıklar hafif ve ağır olmak üzere iki ana bölüme ayrılır. Toplam vücut yüzeyinin % 10′undan daha küçük bir parçasını etkileyen ve bu etkiyi derinin ancak yüzeysel kesiminde gösteren yanıklara hafif yanık denir. Bu yanıklarda yanan yer soğuk suya ba-, tınlır ya da batınla-mayacak bir kesimse buzlu suya batırılmış pamukla silinir. Böylece derideki yanmadan doğan zarar azaltılmış olur.

Ağır yanıklarda yağ ve merhem sürme yoluna gitmeden, hasta hemen en yakın hastaneye götürülmelidir. Yanıklarda tıbbi tedavinin yanında bitkisel tedaviye de başvurulur. Yanığın iz bırakmadan tedavi edilebilmesi çok önemlidir.

Tedavisi:

* Yanık tedavisinde en şifalı bitkisel ilaç kudret narı yağıdır.

Bitkisel ilacın yapılışı: Bir miktar kudret narı zeytinyağı içinde bekletilir, alt kısımda biriken kudret narı suyu atıldıktan sonra kudret narı ile zeytinyağı iyice karıştırılır. Güneşte üç hafta, sık sık karıştırılarak bekletilir, sonra bir tülbentten süzülür. Elde edilen yağ yanığa sürülür, ayrıca kudret narı deri üzerine yayılır ve yanık sarılır.

* Bir kavanozun yarısına kadar kantaron çiçeği konur, üzeri tamamen zeytinyağı ile doldurulur. Üç hafta güneşte, sık sık çalkalanarak bekletilir. Bu yağ, sabah ve akşam gazlı beze emdirilerek, yanık üzerine konur.

* Bir miktar kireç suyu ile aynı miktar zeytinyağı iyice karıştırılır ve yanık üzerine sürülür. Marul yapraklan kaynar suya sokup çıkarıldıktan sonra, zeytinyağı ile lapa haline getirilir ve yamk üzerine konur.

* Yanıklar üzerine sabah akşam yumurtanın beyazı sürülür Ateş yanıklarına ilk anda, hemen sürülmeli. Ateş yanıklarına sirke sürülmesi de şifa vericidir.

* Güneşten kaynaklanan yanıklar için, bir miktar susamyağı ile aynı miktarda bademyağı iyice karıştırılır, üzerine yumurta akı eklenir, yeniden karıştırılır ve sürülür.

0 yorum:

Yorum Gönder