SPONSORLU BAĞLANTILAR

31 Temmuz 2010 Cumartesi

Skolyoz


Skolyoz, normalde düz olan omurganın yana doğru çarpılmasıdır. Hiç ağrı yapmaz; genel muayene sırasında ya da banyodayken, çocuğun kürek kemiklerinden birinin çıkıntı’ yaptığı, kalçasında bakışımsızlık olduğu, bir omuzunun ötekinden daha yüksek durduğu görülür.
İkincil skolyoz ve gerçek skolyoz: Dikkatli bir klinik muayene, ikincil bir skolyoz mu, gerçek bir skolyoz mu olduğunu ayırt etmeyi sağlar. Çıplakken bakıldığında, çocukta sol ya da sağ yanına doğru bir çarpıklık bulunduğu görülür; sırtta görülen omurga çıkıntısı bir S oluşturur; bu dengesizliğin yanısıra, omurların dönüklüğü nedeniyle, kamburluk da vardır.

Skolyoz

Çocuk yüzükoyun yatarken de biçim bozukluğu yitmez; yatar konumdayken kambur bulunması, ikincil skolyoz ile gerçek skolyoz arasındaki farkı oluşturur.
Gerçek skolyoz ciddidir. Özellikle sırttaysa ve erken başlamışsa, evrimi kötü olabilir. Uzun sürede omurilikte ve göğüs “kafesinde önemli biçim bozukluğu yapar, kalbi ve solunumu etkiler, daha sonra da ağrılar başlar. Bu yüzden, skolyoz durumu anlaşılır anlaşılmaz, uzmanlaşmış ortopedi servislerine başvurmak gerekir. İkincil skolyozsa, iyicildir.

Bazen belirli nedenler bulunabilir: Ağrılı sendrom; kalçanın kötü duruşu; bacakların uzunluklarının eşit olmaması (ayakkabı içine özel topuk yükseltici yerleştirilerek düzeltilebilir.) Bazen de, özellikle ergenlik çağındaki uzun boylu gençlerde, hiç bir neden bulunamaz. O zaman, okulda fazla çalışmaktan, çok ağır çanta taşımaktan, sınıfta yanlış oturmaktan ileri gelen bir duruş bozukluğunun sonucu olduğu düşünülür. Kas yeniden eğitimi yararlı olur: Çocuk böylece, duruşunun bilincine varır; karın kaslarını ve sırt kaslarını güçlendirerek (yüzme, basketbol, düzeltici beden eğitimi) dik durma olanağına olarak kavuşur.

0 yorum:

Yorum Gönder