KABULİ
Diğer İsimleri: Berenç
Kullanılan Kısımları : Çekirdekleri-yaprakları
Kullanıldığı Yerler:
Dahilen Kullanılışı: Solucanı ve bağırsakta olan her türlü kurtları döker, içilecek miktarı, 35-40 grdır. Sütle beraber içilir, bağırsaklara zarar vermemesi için bir miktar kitre ile beraber içilmelidir. 8 gr içildiğinde balgamı söktürür, mafsal ağrılarında çok iyi gelir, anne sütünü artırır, sara‘da şifalıdır.
KADIMALAK – POLYGONUM AVİCULARE
Diğer İsimleri: Kuş Ekmeği-Kara Başak
Kullanılan Kısımları: Toprak üstü kısmı
Kullanıldığı Yerler:
Dahilen Kullanılışı: İshal kesici, kanamaları durdurucu, verem ve akciğer hastalıklarında iyi bir devadır.
Kullanılışı: 1 bardak kaynar suya, 10 gr ufalanmış bitki konur, 10 dk bekletilir, günde 2 bardak içilir.
KADİFE ÇİÇEĞİ – AMARACUS TRİCOLOR
Diğer İsimleri: Sultan Borgi
Kullanılan Kısımları : Tohumu-çiçekleri
Dahilen Kullanılışı: Çiçek veya tohumunun haşlaması bal ve sirke ile karıştırılarak içilirse mideyi her türlü hastalıktan korur.
Kalbe kuvvet verir, midenin hararetini geçirir, nezleye, fazla balgam çıkarmaya ve dimağ tutukluklarına faydalıdır. Tohumu kavrulur, toz haline getirilir, gülyağı ile içilirse müzmin ishale iyi gelir.
KAFEİN
Kardiyotonik ve idrar söktürücü tesiri dolayısıyla asistoli (kalbin çalışmasına yardımcı) olur, pnomoni (akciğer iltihabı) senkop (bayılmalarda) zihin, adale ve nefes yollarını tenbih edici olarak ve periferik olarak ödemde, kullanılır.
Günlük kafein miktarı 1 gr mı geçmemelidir. Aşırı doz nadiren uykusuzluk, huzursuzluk, sinirlilik, tremor, taşikardi, diurerez,bulantı, kusma, çarpıntı ve baş ağrısı ile beliren zehirlenmeler yapar.
KAFESLİ SAPSIZ DİKEN – CARLİNAACANTHİFOLİA – ACAUULİS
Diğer İsimleri: Yabani Enginar
Kullanılan Kısımları: Kökleri
Dahilen Kullanılışı: Mideyi ve sinirleri kuvvetlendirir, bağırsak bozukluklarını düzeltir, bağırsak kurtlarını döker, idrar arttırıcıdır, adet getirici, kusturucu, müshil, egzama ve sivilcelere karşı kullanılır, mide bozukluklarında, iştah açıcı, ödemde, bronşitte ve prostat hastalarınada iyi gelir.
Kullanılışı: 1 bardak kaynar suya, 8-10 gr kıyılmış kök konur, soğuyunca süzülür, günde bir bardak azar azar içilir.
Haricen Kullanılışı: Kaynatılan suyu ile gargara yapılırsa diş ağrılarına, diş eti iltihaplarına iyi gelir.
0 yorum:
Yorum Gönder