SPONSORLU BAĞLANTILAR

28 Temmuz 2010 Çarşamba

Gelincik, Boynuzlu Gelincik, Böğürtlen ve Börülce


BOYNUZLU GELİNCİK -GLAUCİUM CORNİCULATUM

Boynuzlu Haş

Diğer isimleri: haş-Gül Fatma
Kullanılan Kısımları : Çiçekli ve yapraklı dalları

Kullanıldığı Yerler:

Dahilen Kullanılışı: Yatıştırıcı, öksürük kesici ve uyutucu etkiye sahiptir, müshil, karaciğer ağrılarında, siyatikte, balgam söktürücüdür.

Kullanılışı: Uyutucu olarak, 1 bardak kaynar suya, 2 gr bitki konur, 10 dk bekletilip içilir, yapraklarından hazırlanan extrenin enjektisit (haşerat öldürücü) olduğu ve kalp üzerinde yavaşlatıcı etkisinin varlığı ispatlanmıştır.

Haricen Kullanılışı: Göz ağrılarında, yaralarda, urlarda faydalıdır. Yakı açmak için yaprakları ezilir lapa halinde cilde sarılır. Çocuklarda kullanılması tehlikelidir.

SARI BOYNUZLU GELİNCİK -GLAUCİUM FLAVUM GRANTZ

Boynuzlu gelincik gibi kalp üzerinde yavaşlatıcı etkiye sahiptir.

BÖĞÜRTLEN YAPRAĞI -RUBUS CAESİUS

Kullanılan Kısımları : Kökü ve yaprağı
Dahilen Kullanılışı: Mafsal romatizmasında, kansızlıkta, tonik, sindirim sistemi bozukluğunda dispepside kan temizleyici, ishal kesici, kuvvet verici, idrar söktürücü, pankreası çalıştırır, insülin ifrazatını artırır, şeker hastalarına çok yararlıdır, üreyi düşürür, mesane ve böbrek taşlarının düşürülmesinde yardımcı olarak kullanılır, ülserde, ses kısılmasında faydalıdır, göz zafiyetinde, yüksek tansiyonda, dizanteri ve ishalde ve basura iyi gelir, saçları ağartmaz, ayaklardaki şişlikleri indirir, akciğer kanamasında, kanda üre çıkması halinde, rahim kanamalarında, kanser tedavisinde faydalıdır.
Kullanılışı: 1 bardak kaynar suya, 10 gr ufalanmış yaprak konur, 10 dk bekletilir, günde 3 bardak içilir. 1 bardak suya, 10 gr İnce kıyılmış kök konur, 10 dk kaynatılır, günde 3 bardak içilir.

Taze meyvenin ezilmesi ile elde edilen su ishal kesici olarak kullanılır, ham meyve yenildiğinde ishal yapıcıdır.

Kuvvet için böğürtlen şurubu içilir.

Kanserde böğürtlen kökü ezilir, 10 kilo suya, 500 gr konur, 100 gr karabaş otu ilave edilir, 2 kilo kalıncaya kadar kaynatılır, günde 2-3 bardak içilir. Kesin etkilidir.

Böğürtlende antosiyenin maddesi vardır. Bu madde anti kansorojen ve anti oksidan etkilidir, yani kanseri önleyicidir. 1 kilo böğürtlende 1698 mcr potasyum 22.8 mcr sodyum vardır. Bu sebeple kalp hastalıkları için çok faydalıdır.
Haricen Kullanılışı: Ağız yarasında, şişliğinde, dil, diş eti iltihabı, anjin ve boğaz nezlesinde, bademcik iltihabında, kök veya yaprak kaynatılır, bu su ile gargara yapılır,

Taze meyveler ezilir elde edilen suyu ile yukarıda sayılan hastalıkların tedavisinde gargara olarak kullanılır.

Yara iyi edici olarak yapraklar toz haline getirilir ve yara üzerine ekilir.

Yapraklar ağızda çiğnenirse diş kanamalarını önler yaprakları ezilerek göz ağrılarında lapa gibi konulursa faydalı olur. Kök veya yaprak; kaynatılan suyu ile ağrıyan yerler ovulursa ağrıyı giderir, bu su ile yanıklara pansuman yapılırsa yanıkları iyileştirir.

ANADOLU BÖĞÜRTLENİ -RUBUS SANCTUS SCHREBER

Bu türü de aynı maksatlarla kullanılır.
BÖRÜLCE -VİGNASİNENSİŞİCOVVPEA

Kullanıldığı Yerler:
Dahilen Kullanılışı: Göğüs ve akciğere faydalıdır, cinsi arzuyu artırır, hayzı söktürür, idrar tutukluğunu giderir, anüs kaşıntısını geçirir, kaynatılıp suyu içildiğinde nifas kanını temizler. Fazla yenirse gazı artırır, baş ağrısı yapar.

Haricen Kullanılışı: Kaynatılan suyu ile yanıklar yıkanırsa daha faydalı olur.

0 yorum:

Yorum Gönder