SPONSORLU BAĞLANTILAR

30 Temmuz 2010 Cuma

Deri Alerjileri


Deride görülen çeşitli belirtiler, çocukta alt derinin kılcal damarlarında dolaşım bozukluğu belirtisidir. Yerel tedavi bozunları etkilemez; genel alerji tedavisi (histamin salimini engelleyici ilaçlar ve kortizon türevleri) gereklidir.

Kurdeşen çeşitli biçimlerde görülür. Bir çocuk hastalığı olmamakla birlikte, çocuklarda da sık raslanır.

Kurdeşen: Kurdeşen plağı, deride pembe ya da beyaz renkli bir kabartıdır. Bu ödemli küçük deri çıkıntısının çevresi de pembe bir renk alır; 2-3 sra çapında olan kabartının kenarları düzensiz ve açıkça kırmızıdır. 24 veya 48 saat sürer ve iz bırakmadan yiter.

Kurdeşen kabartılarının sayısı çok değişken olabilir (2-200). Kabartılarla birlikte ateş, eklemlerde ağrılar (bazen çok şiddetli), lenf düğümlerinde iltihaplanma ve şiddetli ağrı da görülebilir. Hastalığın soluk borusunu, gırtlağı ve gırtlak dilini de etkilemesinden (ödem) korkulur. Apansız ve ciddi bir soluk alma güçlüğü başgösterebi-leceğinden, kurdeşen kabartısıyla birlikte yalın bir öksürük bulunması bile- anlamlı kabul edilir ve acil tedavi gerektirir. Çikolata, midye, ıstakoz gibi bazı besinler, ateş düşürücü ve ağrı kesici ilaçlar, bazı kimyasal maddeler, hatta sıcak, soğuk gibi fiziksel etmenler, kurdeşeni başlatabilir.


Prurigo: Derideki kılcal damarlarda alerji kökenli aynı bozukluğun belirtisi olmakla birlikte klinik görünümü farklıdır. Kabartılar çok daha küçük (4-8 mm), tümü aynı biçimde, sivri, sert ve çok kaşıntılıdır.

Genellikle bacaklarda ve önkollarda yerleşir. Kurdeşen kabartılarıyla aynı genel ve solunum sistemi ihtilatlarına yolaçabilir.

Lyell sendromu: Deri alerjilerinin en ciddi biçimi olan Lyell sendromunun nedeni, çoğunlukla ilaçlardır.

Deri gevşer ve son derece ivegen bir doku ölümü gösterir- birkaç gün içinde, deri geniş tabakalar halinde kalkarak ciddi yanık görüntüleri ortaya çıkarır. Alerjiye neden olan başlıca ilaçlar, sülfamitler ve fenolftaleindir. Ciddi yanıklarda yapıldığı gibi, çocuğu mikroplardan arındırılmış odada yeniden canlandırmaya (reanimasyona) almak gerekir.

0 yorum:

Yorum Gönder