SPONSORLU BAĞLANTILAR

31 Temmuz 2010 Cumartesi

Depresyonun Çeşitleri Ve Depresyonun belirtileri


Depresyonun değişik tipleri
İçsel depresyon, kişideki biyolojik değişikliklerin neden ol­duğu, beyin metabolizmasındaki kimyasal bir düzensizlik ya da eksikliktir. Hekimler henüz içsel depresyonu başlatan nedenin ne olduğunu söyleyememekle birlikte, ilaçlarla tedavi edebil­mektedirler. Tepki depresyonu, çoğunlukla bir yitime, eşin ölü­mü, bir ilişkinin kopması gibi verilen bir yanıttır ya da bir has­talığa, tedavi veya hormonsal dengesizliğe gösterilen bir tepki­dir.
Depresyonu belirleyen ruhsal durum değişmeleri hareketli­liğe doğru da olabilir ki, bu durumlar mani olarak nitelendirilir. Olay “manik depresif” döngülerden geçebilir ve birbiri ardı sı­ra depresyon veya mani veya her ikisinin karışımı özellikler gösterir.
Depresyonun belirtileri
Depresyon kendini değişik şekillerde gösterir: Ruhsal du­rum değişmeleri, üzüntü, mutsuzluk, karamsarlık ve daha son­ra da umutsuzluk yönünde kayma gösterir. Sevgi ve sevecenlik duygularında azalma vardır. Aşağılık, yetersizlik ve yararsızlık en yaygın duygulardır. Davranış biçimleri kökten değişebilir ve hırsızlığa, sahtekârlığa ve cinsel sapmalara kadar gidebilir.
Manik depresiflerdeki bu içedönük depresyon, aniden sal­dırgan, aşırı heyecanlı ve vahşi bir manik döneme girebilir. Ma­nik depresif kadınlar için durum daha kötüdür, çünkü artmış cinsel isteklerinden dolayı bir nimfomanyak olarak görülebilir­ler. Yani sürekli cinsel birleşme veya mastürbasyon dürtüsü ile
hareket ederler. Bir de, depresyonu kederin yoğunlaşması değil de, zevklerin azalması olarak yaşayan kadınlar vardır. Bu “gü­len depresifler” her ne kadar tedaviye en az normal depreşirler kadar gereksinim gösteriyorsa da hekimlerine pek inandırıcı gelmeyebilir.
Bazılarında ise düşünme, dikkat, yoğunlaşma ve bellek bo­zulabilir. Bazen bunlar sessiz, köşesine çekilmiş ve hareketsiz olabilir. Bunların canlılığında ve yaşama olan ilgisinde azalma görülür; genellikle dağınık, duyumsamaz ve uyuşuktur.
Bu durumdaki kişilerin çoğunda önce iştah azlığı ve yemek­lere olan ilginin kaybolması gözlenir. Bunu cinsel etkinlikte azalma ve âdet bozuklukları izler. Uyku düzeni şiddetle etkile­nir ve bir enerji kaybı söz konusudur. Bu kimselerde hazımsız­lık, karın şişliği, terleme oldukça sık görülür.
Depresyonun tıbbi tedavisi
Menopozda depresyonlar, özellikle eğer bundan sorumlu olan koşullar değiştirilemiyorsa, kişinin kendi çabasıyla ortadan kaldırılamaz. Profesyonel yardıma gereksiniminiz vardır, artık bir ruh hastalıkları uzmanına başvurmak gerekir.
Doktorunuz öncelikle sizi evinizde görmeye gelip sorunları­nızla ilgilenecek ve doğru çözümü bulmanız konusunda yol gösterecek bir toplumsal görevli ya da sağlık görevlisinin deste­ğini önerebilir. İkinci olarak, depresyonda genellikle uyuma güçlüğü çekildiğinden, uyku düzeniniz yeniden kuruluncaya kadar kullanılmak üzere doktorunuz size uyku hapları verebi­lir. Hiçbir ruhsal hastalık uyku olmadan daha iyiye gitmez.
Daha da ötesi, doktorunuz size şiddetli depresif hastalıkların tedavisinde kullanılan güçlü maddeler olan antidepresan ilaçlar verebilir.
Depresyondaki kişinin kendine yardımı
Henüz ciddi bir hastalık haline gelmemişse, depresyonu or­tadan kaldırmak için yapabileceğiniz bir-iki şey vardır. Olaylar üstüne düşünmek veya onları değiştirmeyi istemek, işe yara­maz, ama olabildiğince olağan bir düzeni sürdürmeye çalışmak yardımcı olabilir.
Mizah anlayışı: Çok önemlidir. Yalnız mutsuzluk duygusunu azaltmakla kalmaz, olaylara yeniden belirli bir açıdan bakma­mızı da sağlayabilir.
Etkinlik: Her çeşidi önemlidir, çünkü başarının zevki her ke­derin üstesinden gelebilir.
Çalışma: Herhangi bir işe kalkışmak ve onu bitirmek büyük moral kazandırır ve eşsiz bir değerlilik duygusu verir. Bu, dep­resyon için eşsiz bir tedavi ve çözüm şeklidir. Kararlıysanız, kendinizi uzun zamandır ertelediğiniz bir işi yapmaya zorlayın; sonuçtaki doyum size uygulanabilecek olan en iyi tedavidir.
Hoşgörü: Kendinizi tedavi ederken moraliniz yükselebilir, ama her zaman için yemek ve alkol konusunda aşırı hoşgörü­nün ileride kilo ve bağımlılık sorunlarına yol açabileceğini ve al­kolün depresyonu ağırlaştırabileceğini aklınızdan çıkarmayın. Yalnız başına kitap okumak, yürümek ya da banyo yapmak ki­mi insanlara rahatlatıcı gelmektedir.
Müzik: Çoğumuz için ruhsal durumu düzeltici bir etmendir. Bu, yüzlerce yıldır ispatlanmış bir olgudur. Eski Türklerde, Or­ta Asya’da Şamanist inancın hâkim olduğu geçmiş yüzyıllarda, Baksı adı verilen Şaman müzisyenler tarafından çeşitli hastalık­ların müzik ile tedavi edildiği bilinmektedir. Büyük Türk bilgi­ni Farabi (870 vede 950) “Musiki-ül-kebir” adlı eserinde müziğin in­san sağlığına faydalarını açıklamıştır. Kayseri’de Gıyasüddin Tıp Medresesi ve Gevher Nesibe Sultan Darüşşifası’nda 1205 yı­lından itibaren, Edirne Darüşşifası’nda 1488′den sonra ruh has­taları müzik ile tedavi edilmiştir.
Depresyona karşı kullanılan Türk musikisi makamlarının başında Farabi’ye göre Rast makamı, Neva makamı, Seba maka­mı ve Hüseyn makamı gelir. Yüzyıllardır kullanılan bu makam­ları mutlaka denemenizi önerilir.

0 yorum:

Yorum Gönder