SPONSORLU BAĞLANTILAR

28 Temmuz 2010 Çarşamba

Defne, Defne Tohumu, Defne Yaprağı

DEFNE
HAZIM YOLLARINDA ETKİSİ ÇOK FAZLADIR :
Hazım yollarında vazife gören bütün salgı bezelerini ça­lıştırır, onların salgı miktarını artırır. Hazımsızlık, mide tenbelligi ve iştahsızlığı giderir. Et ve balık yemeklerinin bayatla­masını ve insana zarar vermesini önler. Mide ve barsaklarda gaz söktürür. Gıdaların barsakta kokuşmasını, gaz yap­masını ve ishalleri önler.

NEFES YOLLARINDA FAYDALİDİR :
Kuvvetli antiseptik olup, nefes yollarını dezenfekte eder. Anjin, kronik bronşit ve öksürükte çok fayda verir. Grip ate­şini düşürür. Nefes almada rahatlık sağlar.

İDRAR YOLARINDA ETKİLİDİR:
Bol idrar ve ter söktürür, vücuttaki zehirleri dışarı atar. Her türlü nöbet ve kırıklığı giderir. Hanımlada ay halinin nor mal zamanda ve ağrısız olmasını sağlar.

KULLANILIŞI :
Kuvvetli mikrop öldürücü olup, et, balık ve köfte gibi ye­meklere konularak bunların bayatlaması önlenir. Yiyeceklerin insanı zehirlemesine sebep olur. Bayatlığından şüphe edilen et, balık vesair yemeklere mutlaka defne katmalıdır. Toz ha­linde veya yaprak şeklinde kullanılır “(günde 5 gr.) veya 1 lit­re sıcak suya 20 gr. konup 10 dakika demlenmeden sonra süzülür, günde 3-4 bardak içilir. Mutfakta; sebze çorbası, Sebzeli yahni, güveç, balık, her nevi et yemekleri, domates sosuna, etli böreğe konulur.
NOT : Miktarı geçmemeli. Hamile hanımlar bunu kulianmamal».

DEFNE YAPRAĞI – LAURUS NOBİLİS

Kullanılan Kısımları : Yaprağı, tohumu, yağı

Kullanıldığı Yerler:

Dahilen Kullanılışı: Defne yapraklarından yapılan çay halsizlik ve takatsızlığa çok iyi gelir. Sinüzitte faydalıdır.

Antiseptiktir, bağırsak gazlarını giderici, midevi, iştah açıcı, hazmı kolaylaştırıcı, vücuda rahatlık ve sükunet verir, çok şiddetli baş ağrılarında faydalıdır, ateş düşürücü ve terleticidir, kan dolaşımını tanzimeder, adet gecikmelerinde faydalıdır, aybaşı azlığını giderir, ağrısını keser, idrar tutukluğunu giderir, kumları döker, romatizmal ağrılarda ağrı kesici olarak faydalıdır, dizlerdeki ağrıyı giderir, ishali keser.

Kullanılışı: 1 bardak kaynar suya, 5-10 gr ufalanmış yaprak konur, 10 dk bekletilir, günde 2-3 bardak içilir.

Müzmin bronşiti giderici, iştahsızlık ve hazımsızlığa karşı 1 bardak kaynar suya, 4 gr defna yaprağı, 8 gr portakal kabuğu (kuru) konur, 15 dk bekletilir, balla tatlandırılır, günde 2-3 bardak içilir. İçimi kolay ve etkisi kuvvetlidir.

Haricen Kullanılışı: Egzamada yaprağı lapa haline getirilir, hastalıklı bölgeye konulur veya yapraklar kaynatılır, suyu ile cilt yıkanır, bu su ile anjin ağız ve gırtlak intihaplarında gargara yapılır. Mesane hastalıklarında defne yaprakları kaynatılıp üzerine oturulur. Sinüzitte bu su ile alma ve ağrıların olduğu bölgeye kompres yapılır.

Defne Tohumu:

Defne tohumu yukarıda sayılan hastalıklara karşı kaynatma, bal ile macun şeklinde veya toz olarak şekerle beraber yemek sureti ile kullanılır.

Defne tohumu balla macun yapılıp yenildiğinde yarım baş ağrısını (migren) ve baş ağrısını geçirir, nefes darlığını, bronşiti, müzmin öksürüğü, vücuttaki yelleri, karın ağrısını, kuluncu, romatizma ağrılarını ve mafsal rahatsızlıklarını özellikle dizdeki ağrıları giderir.

Yarım çay kaşığı defne tohumu toz halinde şekerle yenilirse veya su ile içilirse her türlü sancıyı derhal geçirir.

İdrar artırıcı ve romatizmaya karşı 1 bardak suya, 10-20 gr def-” ne tohumu konur, 10-15 dk kaynatılır, günde 2-3 bardak içilir. Sinüzitte yukarıdaki şekilde kullanılır, 3-5 gün devam edilir (bizzat denenmiştir).

Hamileler kullanamaz.

Haricen Kullanılışı: Sedefte defne tohumu toz haline getirilir, sirke ile merhem yapılıp sürülür. Saç dökülmesini önleyici, defne tohumu, ısırgan otu, kekik, çörekotu beraberce kaynatılır, bu su ile baş yıkanır saç dipleri ovulur. Defne yağı, kekik yağı, çörekotu yağı karışımı ile saç diplerine iyce yedirerek ovulur.

10 gr defne yağı 100 gr eritilmiş iç yağı ile merhem haline getirilir, romatizma ağrılarında ağrıyan yerler ovulur.

Defne yağı yaraların çabuk kapanmasını sağlar, vücud parazitlerini öldürücü olarak kullanılır.

0 yorum:

Yorum Gönder