SPONSORLU BAĞLANTILAR

28 Temmuz 2010 Çarşamba

Buğday


BUĞDAY
İÇİNDE BULUNAN MADDELER:
Birçok mineraller, kalsiyum, magnezyum, sodyum, potasyum klor, kükürt, tutya, ilisyum, manganez, kobalt, bakır, fosforlu yağ, nişasta ve A, B1, B2, B12, E, K, D. PP vitaminleri bulunur.

BUĞDAYIN FAYDALARI:
Buğday tanesini hak|ki bitkisel bir yumurta demek daha doğrudur. Buğday tanesi vücudumuzun iyi bir şekilde çalıştırılması için lüzumlu her maddeye sahiptir. Yüz yıllardan beri memleketimizde beslenmenin esasını teşkil etmiştir ve etmektedir.

ÇİMLENMİŞ BUĞDAY :
Mineral azlığında, kansızlık, zayıflık, ruhi yorgunluk, gelişme bozukluğu, raşitizma, verem, gebelik ve emzikli kadın­lar çok yarar. Çünkü buğday tanesinde %423 mgr. fosfor vsrsa, çimlenmiş buğdayda %1050 mgr. fosfor vardır. Diğer mineraller ayni oranla çimlenmiş buğdayda fazladır. Çimlenmiş buğday şu şekilde hazırlanır:
Bunun için evvelâ buğday yıkanır ve ılık su doldurulmuş bir sgrahi içine konur. Buğday burada 24 saat bırakılır, tek­rar yıkandtktari sonra çukur bir tabağın içine konur ve devamlı ıslak tutulur. Bunun için buğday hergün yıkanır. Yazın iki kışm 4 günde buğday çimlenir. Çimlenmiş buğday saklanmaz her gün yenisini hazırlamak lâzımdır. Bundan günde 1 – 3 kah­ve kaşığı kıtır kıtır yenir veya diğer besinler içine karıştırılır. Her iki veya üç avda. bir 15-20 gün yemelidir, insana fazla enerji verir, yalnız tansiyonlu hastalara tavsiye edil­ir Avrupa’da Germalyne adında eczahanelerde satılan müşterileri vardır.

VASIFLARI:
Vücut ve sinirlere kuvvet verir, hazmı kolaylaştırır, ishali keser, damarları büzmek suretiyle tansiyonu yükseltir ve kalbe kuvvet verir.

KULLANILDIĞI HASTALIKLAR:
içten kullanılışı:
Bir litre suya 30-50 gram arpa konur taneler açılıncaya kadar 30 dakika kaynatılır. Ekle edilen içki, besleyici ve yu­muşaklık verir. Kabızlık çekenlere Avrupa eczanelerinde Hordenine adında bir müstahzarı vardır. Cilte enjekte edildiği gibi ishal ve dizanterilerde şurupların içine girer.
Dıştan kullanılışı: Kaynamış arpanın suyu île gargara yapılır. Arpa unu ile yakı yapılır ve deri iltihaplarında kullanılır.

BUĞDAY -TRİTİCUM AESTİVUM
Buğday insanın mizacını yumuşatır, şişmanlatıcıdır, kepekli undan yapılan ekmek bağırsakların düzenli çalışmasını sağlar, beyni ve gözü kuvvetlendirir. Çimlendirilmiş buğday yendiğinde veya suyu içildiğinde zihni yorgunluğu giderir, sinirleri teskin eder.

Buğday unu badem yağı ve şekerle pişirilir sabahlan aç karna bir miktar yenirse göğüs ve böbrek ağrılarında şifalı olur.

Haricen Kullanılışı: Ban otu tohumu un haline getirilir, buğday unu ile karıştırılır, sirke ve bal ile hamur yapılır, şişmiş husyelerin üzerine sarılırsa şişliklerini indirir.

HAMUR: Un çorbası yapılır. Hardal ve nane ilave ederek yenilirse mideyi düzeltir. Hazmettiricidir. Mide hazımsızlığında, midedeki safra sebebi ile meydana gelen iltihapta ve ülserde nane suyu, pirinç ve hardal’dan 50′şer gr 450 gr ekşimiş hamur, 2 kilo su ile 1 kilo kalıncaya kadar iyce kaynatılır sabahları aç karna yenilir.

KEŞKEK: Kaz eti ile pişirilip yenilirse fıtığı kapatır, kanı çoğaltır, böbrekleri yağlandırır, şişmanlatır, sinirleri güçlendirir, cinsi gücü artırır.

Haricen: Keşkek, bakla unu ile lapa yapılır, yara olmuş memelerin üzerine konulursa iyi gelir.

0 yorum:

Yorum Gönder