SPONSORLU BAĞLANTILAR

15 Ağustos 2010 Pazar

Tedaviye Bağlı Kanser Nedir?


Tedaviye bağlı kanser ne anlama geliyor?
Bazı kanser tedavilerinin gelecekte yeni bir kansere yol açabilme ihtimali ufak da olsa vardır. Bu, orijinal kanseri ve onun tedavisini görmediyseniz, ortaya çıkmayacak olan bir kanserdir.
Kendimi başka bir kanserden nasıl koruyabilirim?
Önceki bölümlerde bahsedilen dengeli beslenme, sigarayı ve (hatta daha da iyisi bırakma) alkol miktarını azaltma, düzen­li egzersiz konusundaki tavsiyelere uyarak. Bunların tümü yeni bir kanserin oluşum riskini azaltacaklardır.
Niçin hiç kimse geleceğinden emin olamıyor?
Kanserli herkesin duymak istediği tek şey, hastalıklarının iyileşmiş olduğu ve nüksetmeyeceğidir. Birkaç özel durum dışında bunu söylemek genellikle mümkün değildir. Her ne kadar kanserin farklı türlerinin çoğu ve davranışları hakkında epeyce şey biliniyorsa da kanser her zaman ‘kural­ları’ izlemez. Bu nedenle gerçek anlamda kanserin hiçbir zaman nüksetmeyeceği konusunda tam anlamıyla bir garan­ti verilemez.
İnsanlar niçin beş ve on yıllık yaşam oranlarından bahse­diyorlar?
Araştırmacılar sıklıkla tam aldıktan beş ya da on yıl sonra kansersiz olarak yaşamlarını sürdürebilen insanlara ilişkin yaşam istatistikleri çıkarırlar. Bunların gerçekte sadece ista­tistik olarak ve tüm toplumdaki olası gidişatı göstermek adına yararları vardır.
Kanserli insanlar sıklıkla ‘Şansım nedir?’ diye sorarlar fakat bu genellişmiş istatistikleri yorumlarken dikkat edilmelidir. Size önünüzdeki beş yılı kansersiz olarak geçirme şansınızın yüzde 60 olduğu söylenirse, bunun sizin için bireysel olarak anlamı nedir? Sadece bunun üzerine odaklanıp, geriye kalan yüzde 40′lık kısmı gözardı mı edi­yorsunuz? Yoksa, size gelecek beş yılı canlı ve sağlıklı geçirme şansınızın yüzde 40 olduğu söylenildiğinde, geriye kalan yüzde 60′a değil de, o yüzde 40 içinde kalacağınızdan emin misiniz? İstatistiklerin her bir bireyin özel durumunu gözönünde bulundurmadığınıda kesinlikle unutmayın.

0 yorum:

Yorum Gönder