SPONSORLU BAĞLANTILAR

28 Temmuz 2010 Çarşamba

Çam, Karaçam, Çam Katranı, Çam Kozalağı, Çam Kabuğu, Çam Sakızı


ÇAM-KARAÇAM -PİNUS SİLVESTRİS

Diğer İsimleri: Toros Çamı

Kullanılan Kısımları : Tomurcukları, dikenleri ve reçenesi

Toplama Zamanı : Tomurcuklar ilk baharda, dikenleri ve reçinesi, sonbaharda toplanır.

Kullanıldığı Yerler:

Dahilen Kullanılışı: Karaçam tomurcuklan süt içinde kaynatılarak içilirse cilt hastalıklarına, nefes yolları nezlesine, nefes darlığına (astıma) öksürüğe ve romatizmaya çok iyi gelir.
Haricen Kullanılışı: Kara çam dikenleri kaynatılır, suyu ile banyo yapılırsa eklem yerleri ve adale ağrılarını giderir, cilt hastalıklarına iyi gelir. Karaçam sakızından yapılan merhem cilt hastalıklarını izale eder.

Karaçam yağı romatizma, siyatik, nefes borusu iltihapları, öksürük, akciğer hastalıkları ve böbrek iltihaplarına iyi gelir. Soba yakmak için kullanılan çamın yağlısından gayet ince yongalar halinde yontulur, bir kap içerisine konulur, üzerine saf zeytinyağı ilave edilip hafif ateşte çıraların rengi kızanncaya kadar kaynatılır, soğuyunca bir kaba süzülür, bu yağ ile göğüse masaj yapılırsa göğsü yumuşatır, bronşit ve nefes darlığını (astım) tedavi eder. Yağlandıktan sonra göğüs yünlü bir şeyle sarılmalıdır. Bademcik iltihabında çıra kaynatılır, suyu ile gargara yapılır.

Diş temizliğinde çam yakılır. Kömürünün tozu ile dişler ovulur.

Çam katranı bazı dermatozlarda, sedefte, kepekli egzama ve sivilcelerde kullanılır.

Çam Ağacı Kabuğu:

Kullanılışı: Kuru gövde kabuğu ishal kesici olarak kullanılır. 1 bardak kaynar suya, toz edilmiş 10 gr kabuk konur, 10 dk bekletilir, günde 2-3 bardak içilir.

Çam Filizi:

Dahilen Kullanılışı: 50 gr çam filizi 1 kilo suda kaynatılır, süzülür ve bir müddet içmeye devam edilirse dermansızlık ve zafiyete iyi gelir, kuvvet vericidir, vücudun mukavemetini artırır. Çam filizlerinden hazırlanan hülasalar ile yapılan ilaçlar, vitaminler ve enzimler ihtiva eder. Kuvvet verici, vücudun mukavemet ve kudretini artırıcı olarak kullanılır.

75 gr çam filizi 1 kilo suya, konulur. 1 gece bekletilir, kaynatılır. 10 dk bekletilip süzülür. Balla tatlandırılır, günde 2 fincan içilirse, astım, nezle, boğmacaya çok iyi gelir. Ayrıca kanı temizler, sıcak olarak içilmelidir. Soba çamı su içerisine ıslatılır 1 gece bekletilir, bu sudan devamlı içilirse çam filizinin faydalı olduğu yerlerde aynı şifayı temin eder.

Çam Kozalağı:
Astım, öksürük, bronşit, grip, nezle ve balgama karşı 5 adet yeşil çam kozalağı doğranıp üzerine su konur. 24 saat bekletilir, yarım saat kaynatılır. Şeker veya balla tatlandırılır, elde edilen maviden günde 3 çay kaşığı içilir. Veya 1 bardak suya, 4-6 gr ufalanmış taze kozalak konur, 10 dk kaynatılır, tatlandırılır, günde 1 bardak içilir.
Veya taze kozalak suya konulur, 1 gece bekletilip içilir.

Astım ve bronşitte 4 kilo suya, 20 adet kozalak parçalanıp konur, üzerine 1-1,5 kilo limonun suyu sıkılır, 1 kilo kalıncaya kadar kaynatılır, sabahları aç karna 1 çay bardağı içilir.
ÇAM KATRANI-KATRAN KÖPÜĞÜ

Çam katranı köpüğü, nefes darlığında katran köpüğü meyam balı ve anasonla beraber macun yapılır, günde 1 kaşık yenir.

5 gr katran köpüğü mesteki sakızı ile içilirse devamlı baş ağrısına, saraya, akciğer veremine, kan tükürmeye ve mide ağrısına iyi gelir.

Sevda ve balgamdan olan hastalıklarda şifalıdır, gözü kuvvetlendirir, îstiskaya (vücutta su toplanması) faydalıdır. Migrende 4 gr katran köpüğü bir miktar sirke ile içilir. Katran köpüğü siroza karşı ve veremde faydalıdır. Romatizma, siyatik gibi hastalıklarda ağrı dindiricidir.

(Katran köpüğü, çam katranının su ile karıştırılarak çalkalanması neticesi üzerinde meydana gelen köpüktür, üzerinden alınıp kullanılır.)

Çam katranı antiseptik ve antikaral etkilidir, bronşit, sistit, üretritte faydalıdır. 1 fincan suya, 0,5-1 gr konulup içilir veya 1 parça şekere damlatılıp yenilir. Çam katranı arpa veya leblebi unu ile hap yapılarak mide hastalıklarına karşı kullanılır.

Haricen Kullanılışı: Katran, sedef hastalığı ve kronik egzamada yararlıdır, ham kömür katranı % 1 – % 10 arasında çinko merhemiyle karıştırılıp veya olduğu gibi yada aseton, benzin gibi eriyiklerde sulandırılarak deriye sürülür.

Uyuzda, yaraların temizlenmesinde, saçların kepeklenmesine karşı kullanılır.

Dişeti çekilmelerinde dişlere katran sürülürse iyi olur.

Katran özellikle egzamada faydalıdır, egzamanın akut safhasından sonra kullanılmaktadır. Akut devrede % 1 fenol veya diğer bir antiseptik eklenmiş kalamin sürülür, kaşınmanın giderilmesi için aspirin veya parasetamol kullanılır.

Bazı dermatozlarda sedefte, kepekli egzamada ve sivilcelerde kullanılır.

Katranın kanser oluşumuna yol açtığı söylenirse de insanda yıllar boyu sürülmedikçe kanser yapmaz.

Sarı Katran (Sedirağ, Katran ağ):Sarı katran elde edilen ağacın dalları kaynatılır, elde edilen suyundan içilirse içteki ve dıştaki yaraları iyi eder.

Gül ve zeytinyağı ile kaynatılır, suyu saçlara sürülürse dökülmelerini önler.

Meyveleri bal ile macun yapılıp yenilirse göğüs ağrılarına ve öksürüğe iyi gelir.

ÇAM SAKIZI -PİNUS PİNACEAE

Kozalaklı çamların gövdesinde meydana gelen sakız.

Kullanıldığı Yerler:

Dahilen Kullanılışı: Akciğer iltihabında, öksürük kesici, sesi açıcı, idrar söktürücü ve mideyi kuvvetlendirici olarak kullanılır.

Solunum ve idrar yolları hastalıklarında etkili bir antiseptiktir, akciğer yanmalarına iyi gelir, yan ağrılarına, mafsal ağrılarına faydalıdır.

Kullanılışı: Günde 0,50-2 gr hap halinde kullanılır. Tahriş edici olması dolayısı ile böbrek rahatsızlığı olanlar kullanmamalıdır.

Haricen: Basurda 10 gr çam sakızı, 5 gr un, 5 gr toz karabiber kafi miktarda badem yağı ile birlikte kaynatılır, yumurta akı ilavesi ile merhem yapılır. Basur memeleri üzerine konulursa memeleri anında düşürür.

ÇAM TEREBENTİ ESANSI

Dahilen Kullanılışı: Çam yaprağı esansı göğüs nezlesinde, balgam söktürücü, yatıştırıcı ve bel soğukluğunda (antiseptik) olarak günde 1-3 damla 1 kesme şekere damlatılarak yenilir.

Karaciğer yağlanması ve astımda çamterebenti esansı, kekikyağı, mersin yağı, portakal yağı, biberiye yağı sabah aç karnına gece yatarken 1 çay bardağı su içine 5′er damla damlatılıp içilir..

Haricen Kullanılışı: Merhem halinde romatizmada ağrıyan yerlere sürmek sureti ile kullanılır. Çam kozalağı 5 bardak suya, 2 avuç parçalanmış kozalağı ve iğnelerinden konulur, kaynatılır. Buharına yüz tutulursa cildi güzelce temizler cilt şeffaf ve gergin olur. Bu su ile saçlar yakınırsa saçları parlatır, dökülmeyi önler, saçları canlandırır.

0 yorum:

Yorum Gönder