SPONSORLU BAĞLANTILAR

31 Ağustos 2010 Salı

Asalak Hastalıkları


İğnekurdu hastalığı: Çevredekiler hastalığı her zaman barsak asalaklarına yorar. Geçmişte, bol bol kurt öldürücü ka-lomelli ilaçlar verilmiş ve hiç de tehlikesiz olmayan bu tedavi, birçok çocuğun ölmesine yol açmıştır. Bölgemiz ülkelerinde bilinen kurtlar pek ağrı yapmamaktadır.

Solucan ya da şerit enfeksiyonları: Solucan ya da şerit enfeksiyonları, bazen uzun süreli barsak ağrılarına neden olabilir. Bu ağrılar, sözkonusu kurtları düşürmekle olarak geçirilir.

Solucan, toprak bulaşmış besinler yoluyla geçer. Uzun ve silindir biçimlidir. Şerit kurtçuğu (larva), iyi pişmemiş etlerden geçen bir asalağın büyümüş halidir. Dışkıda «erişte» ye benzeyen halkalar biçiminde görülür. Asalağın başı düşünceye kadar, çocuk, şerit «dökmeyi» sürdürür. Karın çevresinde sancı nöbetleri biçiminde beliren ağrılar, hemen kalın barsak iltihabını (kolit) akla getirmelidir. Buna çeşitli hastalıklar neden olabilir.

Öteki asalak hastalıkları: Serbest yaşayan birhücreli hayvanlar olan lambliyalar (Giardia hastalığına yolaçar) dışında, bazı ülkelerde amipler, iplik solucanları, bilharzi-ya da insana geçebilir. (Bunlar en sık raslananlar-dır.) Bu tür asalak hastalıklarının çok ağrılı oldukları söylenemez; belirtileri çoğunlukla ishalle karışıktır.

0 yorum:

Yorum Gönder