SPONSORLU BAĞLANTILAR

28 Temmuz 2010 Çarşamba

Akhindiba, Kenger Sakızı, Akkaz Ayağı, Akkızıl Ağaç


AKHINDİBA-KENGER SAKIZI -CHONDRİLLAJUNCEA

Diğer İsimleri : Çengel Sakızı, Karakavut, Sünnetlice Otu
Kullanıldığı Yerler:
Dahilen Kullanma Biçimi: Akhindiba sapları toz haline getirilir, 2 misli balla macun yapılır, her gece yatarken 1 ceviz büyüklüğünde yenilirse her türlü basuru kanlı kansız iç, dış, memeli, memesiz nasıl olursa 4-5 gün içinde geçirir, bir kanama meydana gelir bununla memeler düşer basur için bunun gibi müessir bir ilaç yoktur. Sakızı midevidir. Çiğnemek sureti ile daha faydalı olur.

Haricen Kullanma Biçimi: Sütü üstübeçle karıştırılıp ateş yanığına sürülürse iyi gelir, sütü haricen yara iyi edici olarak kullanılır.

Sakızı toz haline getirilir, bir bez parçasına konulur, göze sürülürse göz akıntılarına ve gözdeki katarakta fayda verir.

AKIRİ KARHA -ANACYCLUS PYRETHRUM

Diğer İsimleri : Üdülkahr, Nezle Otu

Kullanılan Kısımları: Kökleri

Kullanıldığı Yerler:

Dahilen Kullanma Biçimi: Kaynatılıp elde edilen suyuna bal veya şeker konularak içilirse baştan gelen balgamın kökünü keser, öksürüğe, mide soğuklamasına, kulunç, bademcik ve vücutta biriken suyu atmakta faydalıdır, sara‘ya, müzmin nezleye faydalıdır.

Haricen Kullanma Biçimi: Akın karha zeytinyağı içerisinde eriyinceye kadar kaynatılır, elde edilen yağ ile felç olmuş canı gitmiş azalara masaj yapılırsa can getirir. Bu yağdan yüze sürülürse yüze güzellik verir. Sirke ile kaynatılır ve bu mayi ile gargara yapılırsa ağrıyan ve sallanan dişlere iyi gelir.

Akın karha mesteki ile çiğnenirse boğaz ağrılarını ve balgamı giderir.

Romatizma ve sinir ağrılarında ovmak sureti ile boğaz hastalıkları ve dil felcinde gargara halinde kullanılır.

Kullanılışı: 1 bardak suya, 10 gr kök konur, 10-20 dk kaynatılır, elde edilen su ile gargara yapılır. Çok tahriş edici olduğundan dahilen kullanılması tavsiye edilmez, kusma ve ishal yapar.

AKKAZ AYAĞI – CHENOPODİUMALBUM

Diğer İsimleri : Akpazı, Sirken, Labada

Kullanılan Kısımları : Çiçekli dalları (saplan)
Toplama Zamanı : Haziran-Ağustos

Kurutma Şekli: Gölgede

Kullanıldığı Yerler:

Dahilen Kullanma Biçimi: İdrar artırıcı, müshil ve mide hastalıklarında faydalıdır.

Kullanılışı: 1 bardak kaynar suya, 8 gr ufalanmış kuru bitki konur, 10 dk bekletilir, 1 günde tüketilir.

Haricen Kullanma Biçimi: İltihaplı deri hastalıklarında haşlanan suyu ile kompres yapılır. Anjinde aynı haşlama ile gargara yapılır.

AKKIZILAĞAÇ -ALNUS İNCANA- KARA KIZIL AĞAÇ (ADİ KIZILAĞAÇ) -ALNUS GLUTINOSA

Kullanılan Kısımları: Ağaçlanan püsküllü kozalaklar, ağaç kabukları ve yapraklar (yapraklar daha az kullanılır).

Kullanıldığı Yerler:

Dahilen Kullanma Biçimi: Yaprakları idrar artırıcı, kabuk ishal kesici, kuvvet verici, sıkıştırıcı araç olarak, had ve müzmin enteritte, kolit ve benzeri rahatsızlıklarda ve kuvvet verici olarak kullanılır, sütten kesilecek annelerin sütlerini azaltmak için verilir. Kozalak şeklindeki püsküller ve kabuklar mide ve bağırsak bozukluklarında ve basurda kullanılır.

Kullanılışı:

Dahilen Kullanma Biçimi: 1 bardak suya, 10-15 gr iyice dövülmüş püskül veya ağaç kabuğu konur, 20 dk kaynatılır, soğuduktan sonra süzülür, yemeklerden evvel günde 4-5 defa 1 çorba kaşığı içilir. Haricen: Püskülü, ağaçlanan püskül ve kabuklar anjinde, ağızda gargara yapmakta yara yıkamada kullanılır.

Süt emziren annelerin göğüslerinde meydana gelen şişme ve katılaşma gibi vakalarda (kaynatılmış veya taze yapraklar) lapa haline getirilir, göğsün üzerine konur, ağızda fena kokuya karşı ağzı çalkalamak suretiyle, saç kıran hastalığına karşı ve egzamada kullanılır. Süt emziren anneler emzirme müddetince kullanmamalıdır.

Toz haline getirilen kozalaklar 1-10 nisbetinde domuz yağı ile karıştırılarak merhem yapılır. Hayvanlardaki cerahatli yaraların tedavisinde kullanılır.

0 yorum:

Yorum Gönder